Certified E-Friendly Food

Pekařství Jitka Pláteníková vstoupilo v červenci 2016 do projektu CEFF (Certified E-Friendly Food). Tento projekt je nezávislý a neplacený žádnou institucí. Je zaměřený na přídavné látky v potravinách, běžně nazývaná „éčka”.

Projekt CEFF sleduje přidané látky, u nichž existuje potencionální riziko při jejich konzumaci ve vyšším množství, a jež lze ve výrobním procesu nahradit látkami přírodního původu.

Vybrané přidané látky nejsou v potravinách mnohdy nutné vůbec, například proto, že jim pouze propůjčují vizuálně atraktivnější barvu či výraznější chuť nebo uměle prodlužují jejich trvanlivost.

Naprostá většina „normálních” spotřebitelů se špatně orientuje v samotných přídavných látkách, zvláště pokud jsou označeny E-kódem, natož aby věděli, jak se jim jednotlivé denní přijatelné dávky ze všech potravin v těle sčítají.

A právě proto přichází CEFF s jednoduchým a každému spotřebiteli srozumitelným sdělením:
„Potravina s logem CEFF byla vyrobena bez zbytečné chemie a není v ní nic, na co by si měl člověk dávat pozor.”

Prostě jednoduché vodítko při nákupu – logo CEFF je garancí, že takto označený výrobek neobsahuje žádné z více než sedmdesáti aditiv patřící do kategorie konzervačních látek, umělých barviv, náhradních sladidel a zvýrazňovačů chuti.

A právě proto naše firma vstoupila do tohoto projektu a v současné době vyrábíme pro Vás pšenično-žitný chléb, 100% žitný chléb a běžné pečivo (rohlíky, bulky, pletýnky, veky, …) bez přidaných látek běžně nazývaných éčka. Do budoucnosti samozřejmě zařadíme i další výrobky.

Proč to všechno děláme? Protože jsme přesvědčeni o smysluplnosti tohoto projektu a pokud si zákazník koupí potravinu s označením CEFF ví, že si koupil bezpečnou potravinu. Ví, že už nemusí kontrolovat složení, a že tato potravina je bez zbytečné chemie.